Tilanteenmukainen toiminta
- Tarkkaile olosuhteita koko ajan ja muuta tarvittaessa suunnitelmia.
- Onko sää heikkenemässä esim.
- Onko tuuli yltymässä? Jos on, onko ajateltu reitti huonossakin näkyvyydessä ok eli ei ole esim. jyrkänteitä vaanimassa ja on helpohkosti suunnistettavissa? "Hyväkin" reitti voi tarjota 0-näkyvyydellä yllätyksiä. Joskus täydellisessä white outissa laskin loivaa rinnettä kovassa tuulessa ahkion kanssa, mutta en ollut varma oikein edes vauhdista. Sitten horisontin puuttuessa menetin tasapainon, mutta jälkitarkastelu osoitti kaatumisen tapahtuneen tasaisella ja todennäköisesti olin jo pysähtynyt, asennosta ja liiketilasta vain ei ollut tietoa. Jos tuuli on yltymässä ja lumimyrskyn uhkaa on ilmassa:
- Käänny huiputusretkellä takaisin vielä kun näet mistä mennä, huippu on siellä vielä huomennakin.
- Pystytä ajoissa teltta ja/tai hankkiudu suojaisemmalle alueelle.
- Onko taivaalla jalaspilviä? Muutaman tunnin päästä voi olla sadetta tiedossa.
- Onko tulossa sadetta? Maaperä ja kivikko voi muuttua liukkaaksi ja hankalaksi etenkin alaspäin mentäessä.
- Onko tuuli yltymässä? Jos on, onko ajateltu reitti huonossakin näkyvyydessä ok eli ei ole esim. jyrkänteitä vaanimassa ja on helpohkosti suunnistettavissa? "Hyväkin" reitti voi tarjota 0-näkyvyydellä yllätyksiä. Joskus täydellisessä white outissa laskin loivaa rinnettä kovassa tuulessa ahkion kanssa, mutta en ollut varma oikein edes vauhdista. Sitten horisontin puuttuessa menetin tasapainon, mutta jälkitarkastelu osoitti kaatumisen tapahtuneen tasaisella ja todennäköisesti olin jo pysähtynyt, asennosta ja liiketilasta vain ei ollut tietoa. Jos tuuli on yltymässä ja lumimyrskyn uhkaa on ilmassa:
- Millainen on lumitilanne? Onko hangen kanto häviämässä, pitääkö siirtyä hiihtämään yöaikaan, jos yöllä on vielä pakkasta. Jos tuuli on putsannut maiseman lumesta, joenuomat voivat olla vielä hiihdettäviä.
- Ovatko olosuhteet lumivyöryille otolliset?
- Onko satanut lunta viime aikoina paljon? Tämä on tyypillinen vyöryriskiä merkittävästi nostava tekijä.
- Onko tuullut viime päivinä paljon? Tuuli kasaa lunta, joka ei vielä ole ehtinyt jämähtää ja voi tulla vyörynä niskaan. Hiihtäessä hangesta kuuluvat humahdukset tasaisellakin voivat myös indikoida tätä.
- Onko ollut suuria lämpötilan vaihteluita? Tämäkin lisää vyöryriskiä.
- Onko hangessa kerroksia, jotka edesauttavat vyöryn syntymistä? Kerroksien olemassaoloa voi todeta kaivamalla kuopan ja kokeilemalla esim. pankkikorttia kuopan reunaa alaspäin vieden, onko kiinteitä kerroksia välissä. Lapiolla voi kokeilla, irtoaako kerrokset toisistaan vai onko lumi yhtenäistä (pystysuunnassa), mikä olisi toivottavaa.
- Onko rinne, jonka vaikutuspiirissä liikut, 25-45 astetta ja joku/jotkut em. ehdoista täyttyvät? Jos kyllä, ole erityisen varovainen. Ja huomioi, että jos kuljet jyrkkäpiirteisessä laaksossa, jossa ei ole näkyvillä vyöryalttiita lumirinteitä (koska rinteet ovat liian jyrkät lumen pysymiseen), voi ylempänä näkymättömissä olla isojakin lumilippoja tai vyöryrinteitä.
- Onko sää heikkenemässä esim.
- Älä aliarvioi säätä. Sää voi nopeasti muuttua ilkeäksi ja mitä ylempänä liikut, sitä enemmän hankaluuksia voi olla tiedossa eli laskeudu alas laaksoon ajoissa.
- Tuulen suunnalla suhteessa etenemissuuntaan on erittäin suuri vaikutus tekemiseen. Myötätuulesta harvemmin on haittaa, mutta vastatuuli voi etenkin kasvoille tarjota äärimmäistä lumipuhallusta, jossa laskettelulasit ovat minimivaatimus ja silti nenä voi saada siipeensä.
- Vaikka sää olisi illalla tyyni, yöllä voi olla jo myrsky. Laita teltta etenkin talvella sillä mielellä kiinni, että se kestää myrskyä ja käy tarvittaessa kiristämässä kiinnityksiä.
- Jos olet kiivennyt huipulle monta tuntia, alasmenoreitti on hankala tai epäselvä ja sää on selvästi heikkenemässä, mieti vielä toisenkin kerran, kuinka kauan Instagram-kuvia huipulla kannattaa ottaa. Sisäänrakennettu "nopeasti huipulta alas"-ajattelu saattaa tällöin olla eduksi.
- Tarkkaile hiihdon lomassa mahdollisia lumipenkkoja tai vast. , jonne voi kaivaa lumiluolan ja ideaalitilanteessa tällainen on yöpymispaikan vieressä. Halutessaan siihen voi ajan kuluksi kaivaa keittiön tms., mutta myrskyn repiessä teltan penkkaan voi kaivautua myös suojaan.
- Alpeilla on vuorilla usein iltapäivällä ukkosia ja pidä huoli, että et ole silloin ukkoselle alttiissa paikassa kuten korkealla, kostessa paikassa tai korkean puun alla. Istu/kyykistele eristeen esim. makuualustan päällä siten, että viet maasta mahdollisimman suppean alan jännitteen minimoimiseksi eli jalat yhdessä ja kädet irti maasta.
- Kävimme kerran kevyellä kävelyllä Breithornilla, Alppien helpoimmalla 4-tonnisella, kun ukkospilvet vyöryivät. Mietimme, mitä tehdä ja otimme mallia jostain 60-70v alppijäärästä, joka istui matalaksi kyyristyneenä. Hiuksissa kuului ja tuntui sähköisyys ja ketään ei naurattanut. Pekka fiksuna miehenä kertoi vasta alaspäin mentäessä, että tuoltahan se Leksa joskus oli löytänyt salamaan kuolleen hollantilaisen.
- Hardangerviddalla Norjassa kuoli v. 2016 noin 300 tunturipeuraa salamaniskuun.
- Sopeuta toimintaa myös mikrotasolla eli:
- Talvella vältä hikoilemista viimeiseen asti. Vaatetusta päällä hyvä olla siten, että lähtiessä on vähintään viileä ja edetessä vetoketjuja auki siten, että ilma vaihtuu ja hiki minimoituu.
- Taukoja sopivin väliajoin esim. 1...1.5 h välein ja mikäli tiedossa on pitkä ylämäki, muuten raskas osuus tai tuulensuojaton etappi, syö ja juo ennen tuota osuutta.
- Jos olet suuntaamassa huipulle, pidä tankkaustauko siinä vaiheessa, kun on vielä suojaisampaa.
- Suojaa sormiasi pakkaselta. Nuorena sormet kestää mitä vaan (tai niin saattaa kuvitella), mutta varttuneempana saattaa harmittaa, kun tunto katoaa ajatustakin nopeammin.
- Ryhmä tuo turvaa ja yhteisiä kokemuksia. Yksin liikkuessasi ole erityisen varovainen.
- Kesälläkin yksin liikkuminen lisää riskejä, mutta talvella niitä tulee merkittävästi enemmän. Jos epäröit, onko kokemuksesi talvireissuista riittävä yksin liikkumiseen, älä lähde yksin.
- Älä lähde pitkälle vaellukselle ilman kokemusta.
- Tämä riippuu myös siitä, liikutko suositulla alueella vai oikeassa erämaassa.
- Huomioi muut liikkujat.
- Pätee aivan erityisesti tuvissa. Norjalaistuvissa on periaate, että kaikki mahtuvat ja sen tulisi olla lähtökohtana myös Suomessa. Iltakukkujien ja aamuvirkkujen on syytä pyrkiä tuvassa yöpyessään tasoittamaan omaa toimintaansa. Kamojen levittämisessä pitkin ja poikin ei liene mitään pahaa, jos olet tuvassa yksin, mutta tilanne muuttuu radikaalisti, jos ja kun muita tulee väsyneinä illan hämyssä yöpymään.
- Itsestäänselvyys on, että tupa jätetään vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin se oli saapuessa ja mielellään toki paremmassa kunnossa.Ja muistetaan vuolla ne sytykkeet ja tuoda polttopuut myös.
- Tunne jokamiehenoikeudet ja retkietiketti. Kannusta ryhmän sisällä avoimeen keskusteluun.
- Kun mietitään, mitä tehdään, jokaisen olisi syytä tuoda oma näkemyksensä esiin.